Menu

[sluiten]

Veelgestelde vragen door en voor ondernemers

Kennismaken?

Ben je een ondernemer? Dan heb je vast specifieke vragen over de boekhouding van jouw onderneming. Administratiekantoor Groot Amsterdam helpt jou graag een handje verder. Vind hier onze antwoorden op een aantal veelgestelde vragen door en voor ondernemers.

Privégebruik van jouw zakelijke auto

Is het voordeliger om je auto privé of zakelijk te etiketteren?

Zakelijk etiketteren is over het algemeen gunstiger dan privé etiketteren in de volgende gevallen:

  • Bij een nieuwe auto (hoge afschrijving);
  • Bij relatief veel privégebruik;
  • Bij relatief weinig zakelijke kilometers;
  • Bij een relatief lage cataloguswaarde.

Heb je een eenmanszaak of vof? Dan mag de bijtelling niet hoger zijn dan de ten laste van de winst gebrachte autokosten (inclusief afschrijving van de auto).

Benieuwd wat voordelig is voor jouw situatie? Administratiekantoor Groot Amsterdam beschikt over berekeningsmodellen waarmee je kunt zien of het fiscaal voordeliger is om de auto privé of zakelijk te gebruiken.

Wat is bijtelling?

Als je met jouw zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van jouw auto (inclusief btw en bpm). Je betaalt hier inkomstenbelasting over.

Aanspreekpunt Belastingdienst – De Belastingdienst heeft een centraal aanspreekpunt ingesteld voor vragen over het privégebruik van de zakelijke auto. Werkgevers, werknemers en zelfstandigen kunnen bij dit coördinatiepunt (schriftelijk) terecht met al hun fiscale vragen over de auto van de zaak.

Hoe kun je bijtelling voorkomen?

Door gebruik te maken van de tegenbewijsregeling kun je bijtelling voorkomen. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar met de auto voor privégebruik? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Deze grens van 500 kilometer wordt per jaar bekeken en niet per auto. Krijg je dus pas in de loop van het jaar een auto ter beschikking? Dan wordt de 500 kilometer tijdsevenredig berekend.

Let op! Rijd je de eerste maanden niet privé maar stap je gedurende het jaar over naar een andere zakelijke auto waarmee je meer dan 500 km privé rijdt? Dan vindt er alsnog bijtelling plaats over de auto waarmee niet privé gereden is.

Inhuren van zelfstandigen

Waar moet je op letten bij het inhuren van zelfstandigen?

Schijnzelfstandigheid is tegenwoordig een groot probleem. Niet alleen zorgt het voor een ongelijk speelveld (tussen het werken met goedkope zzp’ers of met reguliere werknemers), ook blijven er veel onduidelijkheden bestaan over het inhuren van zelfstandigen.

Let op! De eventuele schijnzelfstandige zou loondoorbetaling bij ziekte en een transitievergoeding bij beëindiging van de arbeidsrelatie kunnen eisen. En ook aanspraak kunnen maken op de pensioenplicht. Dit is een niet te verwaarlozen risico voor de “werkgever”.

Waar moet je dus op letten als opdrachtgever? Organiseer de arbeidsverhouding met een zelfstandige zoveel mogelijk als een overeenkomst van opdracht. Daarbij zou je gebruik kunnen maken van de modelovereenkomsten van de ‘wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties’ (wij helpen jou hier graag mee). Hiermee kun je aantonen dat er sprake is van vrije vervangbaarheid (het niet persoonlijk verrichten van arbeid) of het ontbreken van een gezagsverhouding. Uiteraard is het daarbij wel van belang dat dit ook feitelijk de situatie is. Is dat niet het geval? Dan prevaleren de feitelijke werkzaamheden, en niet wat er in de overeenkomst staat.

Tip: Wil je zeker zijn van de fiscale status van een zzp’er? Dan zou je hem of haar kunnen vragen om de Ondernemerscheck van de Belastingdienst te doen. Als deze een positieve uitslag geeft, kun je hier een afschrift van bewaren. Dit kan bij een eventuele latere discussie met de Belastingdienst van pas komen. Ook kan het van belang zijn voor mogelijke verschuldigdheid van pensioenpremies.

Hoe zit het met het inhuren van zelfstandigen via bemiddelingsbureaus?

Bij bemiddelingsbureaus loopt er een dunne lijn tussen afhankelijkheid en zelfstandigheid. Dit betekent echter niet dat er geen aansprakelijkheid is. Er geldt namelijk inlenersaansprakelijkheid. Zowel het bureau als de opdrachtgever (“inlener”) kan aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen.

Verplichte aansluiting pensioenfonds

Wanneer ben ik verplicht tot aansluiting bij een pensioenfonds?

Op grond van de ‘Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds’ kan een pensioenfonds voor alle ondernemingen in een bepaalde bedrijfstak verplicht worden gesteld. Door wijziging van activiteiten kan een onderneming binnen of juist buiten de scope van een bedrijfstakpensioenfonds vallen. Ben je als ondernemer niet bewust van deze verplichting? Dan kun je geconfronteerd worden met achterstallige premies en boetes. Dit kan zelfs een continuïteitsrisico behelzen. Het niet-betalen van de premies leidt tot hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders-rechtspersonen (bv’s) in de desbetreffende sector.

Twijfel je? Administratiekantoor Groot Amsterdam geeft je gericht advies over de pensioenregeling in jouw bedrijfstak. Zo weet je zeker of je wel of niet verplicht bent tot aansluiting bij een pensioenfonds.

De btw-verleggingsregeling

Hoe werkt btw verleggen?

In de btw-verleggingsregeling wordt de verschuldigdheid van btw voor werkzaamheden uitgevoerd door onderaannemers verlegd naar de hoofdaannemer. Waarom? In het verleden bleef de afdracht van btw door onderaannemers nogal eens ten onrechte achterwege.


Jouw bouwadministratie uitbesteden? Ontdek   waarom Administratiekantoor Groot Amsterdam dé boekhouder voor de bouwsector is.

Bouwbedrijf administratie

Is verlegging van btw verplicht?

Ja, btw verlegging is in dit geval geen keuze maar een verplichting. De onderaannemer mag géén btw rekenen (en moet op de factuur ‘btw verlegd’ en het btw-nummer van de hoofdaannemer vermelden). De hoofdaannemer berekent de btw aan zichzelf en trekt deze (uitzonderingen daargelaten) daarna weer af.

Op welke werknemers is de btw-verleggingsregeling van toepassing?

De verleggingsregeling voor de btw is alleen van toepassing op het inhuren van werknemers die ‘werkzaamheden van stoffelijke aard’ uitvoeren. Het betreft de bouw en het onderhoud van onroerende zaken, bestratingswerkzaamheden, de aanleg en onderhoud van tuinen, schilderwerk en schoonmaakwerkzaamheden. Denk hierbij dus aan bouwvakkers, timmerlieden, metselaars, metaalbewerkers, schilders en schoonmakers. Huur je bijvoorbeeld tien bouwvakkers en één administrateur in? Dan geldt de verlegging alleen voor de bouwvakkers.


Neem contact op

Contact