Menu

[sluiten]

ZZP Boekhouding

Boekhouding nodig voor je bedrijf?

Kennismaken?

Zzp’er worden? Dan kun je kiezen voor een eenmanszaak

‘Zelfstandige zonder personeel’, dat is een zzp’er. Het is iemand die zijn of haar eigen onderneming begint. Maar zzp op zichzelf is géén ondernemingsvorm, daarvoor moeten we bij de eenmanszaak zijn. Als zzp’er kun je namelijk ingeschreven worden als eenmanszaak, hierbij is één persoon verantwoordelijk voor het bedrijf.

Voordelen

  • Eenvoudige oprichting: je kunt een eenmanszaak makkelijk en goedkoop oprichten bij de Kamer van Koophandel, zonder dat er daarbij een notaris aan te pas hoeft te komen;
  • Duidelijke structuur: er is maar één eigenaar, dat geeft een eenmanszaak een duidelijke structuur en houdt de boekhouding ook relatief overzichtelijk;
  • Fiscaal voordelig: een eenmanszaak is bij een lage winst fiscaal voordelig vanwege de verschillende fiscale aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, stakingsaftrek en investeringsaftrek.

Nadelen

  • Privé aansprakelijkheid: in een eenmanszaak ben je als ondernemer zelf persoonlijk aansprakelijk, jouw privé inkomen (en soms ook dat van je partner) kan worden aangesproken om eventuele schulden af te lossen;
  • Geen sociaal vangnet: je moet hiervoor zelf aanvullende verzekeringen afsluiten, met vaak hoge premies, ook moet je zelf voorzien in je eigen oudedagsvoorziening (naast de AOW);
  • Hoge inkomstenbelasting: alle inkomsten van de eenmanszaak worden belast via de personenbelasting van de ondernemer zelf, waardoor je snel in hogere belastingschijven terecht komt.

Hoe begin je een eenmanszaak?

  1. De beslissing: Je hoeft voor de oprichting géén (notariële) akte te laten opmaken, je kunt gewoon van start gaan. De beslissing om de onderneming van start te laten gaan is voldoende om de eenmanszaak tot stand te laten komen. De wet stelt verder geen eisen aan de oprichting van een eenmanszaak, deze is vormvrij.
  2. Het Handelsregister: Je moet je onderneming wel inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Voor vrije beroepen en agrarische ondernemingen geldt de inschrijvingsplicht ook.
  3. Aanmelden Belastingdienst: De Kamer van Koophandel meldt jou daarna meteen aan als ondernemer bij de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens op basis van de verstrekte gegevens voor welke belastingsoorten belastingplicht ontstaat en waarvoor je als ondernemer aangifte moet doen.

 

De vertegenwoordigingsbevoegdheid

De eigenaar van de eenmanszaak is degene die de onderneming vertegenwoordigt en namens de onderneming overeenkomsten mag aangaan. Wil je dat ook anderen kunnen handelen namens de eenmanszaak? Dan kun je aan hen een (algemene of beperkte) volmacht verstrekken. Denk hier bijvoorbeeld aan je echtgenoot of een werknemer. Door deze volmacht in te schrijven in het Handelsregister zorg je ervoor dat derden zich hier ook aan (moeten) houden.

Aansprakelijkheid eenmanszaak

In juridische zin bestaat er geen onderscheid tussen het vermogen van de onderneming en het privévermogen van de ondernemer. Dit betekent dat je als eigenaar van een eenmanszaak zelf aansprakelijk bent voor alle (rechts)handelingen die je binnen de eenmanszaak verricht. Hierdoor kunnen zakelijke schuldeisers van de onderneming zich niet alleen verhalen op het vermogen van de onderneming zelf, maar ook op jouw privévermogen. En omgekeerd is hetzelfde waar: privéschuldeisers kunnen zich naast het privévermogen ook verhalen op de bezittingen van de onderneming. Als de eenmanszaak failliet gaat, dan ga je als eigenaar ook persoonlijk failliet.

Boekhouding

Je bent als ondernemer wettelijk verplicht een boekhouding bij te houden. De manier waarop moet aansluiten op de aard en de omvang van de onderneming. Aan het starten van een eenmanszaak gaan nauwelijks formaliteiten vooraf. Het oprichten van een eenmanszaak kent weinig kosten: er zijn geen oprichtingskosten of kosten van het opmaken van allerlei aktes. Ook aan het in stand houden van een eenmanszaak hoeven weinig kosten verbonden te zijn. Een van de weinige wettelijke verplichtingen is dat de onderneming ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel.

Belastingen

Het starten van een eenmanszaak betekent dat je ook in fiscale zin ondernemer wordt. Ondernemer zijn is fiscaal zeer aantrekkelijk, zo mag je als eigenaar van een eenmanszaak gebruik maken van een aantal fiscale faciliteiten. Ondernemers kunnen namelijk (onder bepaalde voorwaarden) in aanmerking komen voor ondernemersaftrek. Deze aftrekposten verlagen de winst, waardoor je ook minder belasting hoeft te betalen. Wel moet je hiervoor aan diverse voorwaarden voldoen. Zo kan er de eis gesteld worden dat je als ondernemer in voldoende mate actief bent in jouw onderneming. De toets die hierbij van toepassing is, staat bekend als het urencriterium. Dit houdt in dat de ondernemer ten minste 1.225 uur per jaar besteedt aan de onderneming (dit is ongeveer 25 uur per week) en dat de ondernemer meer dan 50% van zijn of haar arbeidstijd besteedt aan de onderneming (deze eis geldt niet voor starters).

Sociale zekerheid

Net als voor iedere andere inwoner van Nederland kun je als eigenaar van een eenmanszaak op pensioenleeftijd een AOW-uitkering tegemoet zien. Wil je ook een aanvullende oudedagsvoorziening? Dan zal je hiervoor zelf actie moeten ondernemen. Er zijn meerdere opties mogelijk: verzekeringen of lijfrenten afsluiten, sparen, beleggen of gebruikmaken van banksparen. Verder kun je als eigenaar van een eenmanszaak een oudedagsreserve (FOR) vormen in de onderneming. Je bouwt op deze manier geen pensioen op, maar je kunt zo in de onderneming sparen voor een oudedagsvoorziening. De reserve valt vrij ten gunste van de winst zodra je stopt met de onderneming (en in sommige gevallen eerder). De vrijval van de reserve is belast, tenzij je met het gespaarde bedrag een lijfrente of een bankspaarproduct aankoopt.

Eenmanszaak ontbinden

Een eenmanszaak eindigt als de ondernemer stopt met de onderneming of als de ondernemer overlijdt. Om ervoor te zorgen dat de onderneming blijft bestaan na het overlijden van de ondernemer, kun je bij voorhand al regelen wie de onderneming voort mag zetten en onder welke voorwaarden. Zeker indien de onderneming naar een van de erfgenamen gaat, is het goed om hier duidelijkheid over te verschaffen (bijvoorbeeld in een testament).


Klaar voor jouw eigen zaak? Begin jouw eenmanszaak met de hulp van Administratiekantoor Groot Amsterdam.

Kennismaken?

Dit is wat wij doen voor zzp’ers

  • Ontvangen administratie verwerken in het boekhoudprogramma Exact Online (wekelijks of maandelijks, wat jouw voorkeur heeft)
  • BTW-aangifte indienen (per maand of per kwartaal)
  • ICP-aangifte verzorgen (per maand of per kwartaal)
  • Jaarrekening van de eenmanszaak opstellen
  • Aangifte inkomstenbelasting van ondernemer (en eventueel partner) opstellen
  • Zoveel mogelijk de administratie automatiseren
  • Uitleg geven over het bijhouden van de administratie en de bijkomende kosten, zodat je écht grip krijgt op jouw financiële situatie
  • Uitleg geven over de belastingen waarmee je rekening dient te houden (BTW, inkomstenbelasting en eventueel loonbelasting)
  • Hulp bij het maken van een terugbetalingsschema voor opgebouwde belastingschulden
  • Modelovereenkomsten verstrekken (zoals een leningsovereenkomst, vennootschapscontract of arbeidsovereenkomst)
  • Fiscale voordelen berekenen met onze diverse rekentools, zo maken we inzichtelijk welke situatie voor jou fiscaal voordeliger is
  • Antwoord geven op al je eenmanszaak gerelateerde vragen (en meer)

Zo gaan wij te werk

Benieuwd hoe dat er in de praktijk uit ziet? Wij gaan als volgt te werk:

Bespaar tijd, geld én energie

We maken het onze klanten zo makkelijk mogelijk. We zorgen ervoor dat je administratief volledig wordt ontzorgd, met onze persoonlijke en professionele aanpak.

  • Elke maand een vast en laag all-in tarief
  • Volledige en betrouwbare administratie
  • Ervaren en resultaatgerichte boekhouders
  • Doorlopende ondersteuning en advies

Je administratie uitbesteden? Maak kennis met Administratiekantoor Groot Amsterdam. Neem gerust contact op of vraag een offerte aan.