Menu

[sluiten]

Herinvesteringsreserve in de winst opgenomen

Kennismaken?

Herinvesteringsreserve in de winst opgenomen

Als er een bedrijfsmiddel met winst wordt verkocht, dien je de meerprijs bij de omzet te registreren en aan het einde van het jaar betaal je hierover belasting.
Als er een voornemen tot herinvestering bestaat dan mag je een tijdelijke reserve vormen, het woord herinvesteringsreserve(HIR) zegt eigenlijk al genoeg!

De reserve blijft drie jaar staan, na deze periode vervalt de HIR en moet je over de boekwinst belasting betalen.
Nederland zou Nederland niet zijn als er uitzonderingen in de wet zijn opgenomen, in artikel 3.54-5b van  de wet IB staat aangegeven dat als er een bijzondere omstandigheid zich voordoet, de termijn kan worden verlengd.

De belastingrechter van Zeeland – west Brabant heeft hier recent een uitspraak over gedaan, in de zaak ging het om het navolgende:

In 2005 wordt door een BV met de verkoop van een pand een HIR gevormd, in 2008 gaat de koop niet door omdat de kopende partij zich op het allerlaatste moment bedenkt. De ondernemer heeft dit bij de belastinginspecteur aangegeven en deze verlengt de termijn tot eind 2009. In 2011 koop de bv alsnog het pand. In de aangifte van 2009 heeft de ondernemer in de VPB aangifte de HIR niet aan de winst toegevoegd, de inspecteur corrigeert daarop de aangifte.

De ondernemer was het hier niet mee eens en heeft de zaak voorgelegd aan de rechtbank, de uitkomt van de uitspraak is dat de rechter oordeelt dat er geen sprake is van bijzonder omstandigheden die een verlenging rechtvaardigen, volgens de rechter was de aankoop in 2011 geen voortzetting van de in 2008 spaak gelopen aankoop.

De uitspraak van de rechter kan je door op de link te klikken inzien: Administratiekantoor Amsterdam

Heb je geen zin in zorgen en wil je wel je de boekhouding uitbesteden, neem contact op met één van de medewerkers van Administratiekantoor Groot Amsterdam, wij helpen je graag!

Boekhouding uitbesteden? | Salarisadministratie uitbesteden?| Administratiekantoor Groot Amsterdam!