Menu

[sluiten]

Overgang VAR naar Wet DBA

Kennismaken?

Overgang VAR naar Wet DBA

Dat de overgang van Var naar Wet DBA niet zonder slag of stoot gaat, of is gegaan. Is inmiddels duidelijk. Regelmatig verschijnen er artikelen in de media met betrekking tot overgang VAR naar Wet DBA. Maar wat is de status op dit moment? En waar moet u in 2017 rekening mee houden voor zover nu bekend? En wat kunnen wij als het Administratiekantoor Amsterdam hierin voor u betekenen?

Overgang VAR naar Wet DBA

De nieuwe Wet DBA is ingegaan op 1 mei. De gevolgen van de wet beginnen nu, veel eerder dan verwacht, al zichtbaar te worden. Opdrachtgevers hebben het de afgelopen maanden minder goed aangedurfd om ZZP-ers te werk te stellen. ZZP-ers hebben dit direct kunnen merken en ook aan de bel getrokken. Ondanks het gegeven dat er door de politiek al is aangegeven dat er het eerste jaar wel zou worden gecontroleerd, maar niet zou worden gehandhaafd. De overgang VAR naar Wet DBA had duidelijk nogal wat impact.

Wat is er recent aangepast

Ook voor de staatssecretaris is het inmiddels duidelijk dat er aanpassingen nodig zijn om de Wet DBA beter te maken, en ervoor te zorgen dat de Overgang VAR naar Wet DBA niet ten kostte gaat van veel werkgelegenheid voor de ZZP-er. Er is in ieder geval direct aangegeven dat het handhaven van de Wet DBA nog verder wordt uitgesteld. Handhaving is uitgesteld tot ruim 1,5 jaar na ingang van de wet. Er zal pas gehandhaafd gaan worden vanaf 1 januari 2018.

Meldpunt DBA

Medio oktober heeft de belastingdienst het Meldpunt DBA geopend. Tot nu zijn er 1800 meldingen binnen gekomen op het meldpunt. Het meldpunt moet het Ministerie van Financiën en SZW inzicht geven in de knelpunten van de wet. Door de klachten die op het Meldpunt DBA binnen komen krijgt de wetgever een nog beter inzicht in de knelpunten van de overgang VAR naar Wet DBA.

Wat kunnen wij voor u doen?
De nieuwe Wet DBA blijft voor veel ZZP-ers en opdrachtgevers een lastige materie. Wij helpen u graag verder vragen te beantwoorden over de Wet DBA. U kunt altijd kosteloos en vrijblijvend contact met ons opnemen om een afspraak te maken. Wij helpen u graag met uw uitdagingen zodat u weer verder kunt gaan met wat u het liefst doet, ondernemen!