Menu

[sluiten]

Online boekhouden

Kennismaken?

Online boekhouden

Online boekhouden kan een belangrijk deel van uw administratie zijn. Maar kan een online boekhoudprogramma ook uw volledige administratie uit handen nemen? Een belangrijke vraag natuurlijk. Voordat u begint met online boekhouden wilt u weten wat voor u nu echt het verschil maakt met de online boekhouding. Ook hier kan administratiekantoor Amsterdam u meer over vertellen. En bij helpen natuurlijk.

Online boekhouden

Online boekhouden zal zeker helpen om meer inzicht in uw administratie te krijgen. Als u als uw bonnen goed invoert, zal het voor u overzichtelijk zijn wat u aan BTW kunt verwachten.

Wat kunt u verwachten van een online boekhoudprogramma?

Online boekhouden zal een vlucht blijven nemen. Daar twijfelen wij niet over. Alleen online boekhouden zal echter niet snel een administratiekantoor kunnen vervangen. De reden hiervoor is eenvoudig. De belastingregels veranderen vaak, en het invoeren in de juiste categorie zal niet eenvoudig blijven. Hoe boekt u bijvoorbeeld in een online boekhoudprogramma in dat een deel van uw telefoonkosten zakelijk zijn en een deel niet? En zo kunnen we nog tientallen voorbeelden geven waardoor het nodig is om ook een online boekhouding nog te blijven controleren.
Voordeel is natuurlijk wel dat u een betere inschatting kunt maken met betrekking tot uw financiële situatie.

Valkuilen van het online boekhouden

Naast voordelen brengt online boekhouden ook wat risico’s met zich mee. Het risico kan namelijk bestaan dat er teveel van wordt uitgegaan dat het boekhoudprogramma alle regels kent. En ook alle regels goed kan interpreteren. En daar zit juist het risico in. Dat is de reden dat we gebruik moeten maken van de mogelijkheden van boekhoudprogramma’s, maar er altijd een menselijke factor moet blijven bij het boekhouden. Regels, en ook de belastingregels, kunnen verschillend geïnterpreteerd worden. Daarnaast doet de hoge raad regelmatig uitspraken in diverse zaken. Die kunnen zeer grote gevolgen hebben voor het heffen van de belastingen en koppelingen daarmee. Dit zal niet direct in systemen goed vertaald kunnen worden. Daarmee is ook gelijk de valkuil van het online boekhouden blootgelegd. Online boekhouden is naar ons idee goed voor een basis, maar kan niet op tegen het menselijke inzicht.