Menu

[sluiten]

Zelfstandigenaftrek? U heeft er niet altijd recht op.

Kennismaken?

Zelfstandigenaftrek? U heeft er niet altijd recht op.

Het lijkt zo eenvoudig als het gaat om zelfstandigenaftrek. U heeft er recht op als u voldoet aan de criteria. Toch valt er ook bij de zelfstandigenaftrek het één en ander te betwisten. Dit bleek uit een recente uitspraak van de rechtbank, waarbij de ondernemer wel voldeed aan het urencriterium. Maar toch geen recht had op de zelfstandigenaftrek. Hoe is dit mogelijk? En waar moet u dus op blijven letten?

De situatie

Een zelfstandig ondernemer heeft bij de aangifte van 2012 aangegeven dat hij naast zijn werkweek, van 32 uur per week, ook nog werkzaamheden heeft als DJ (1387 uur in 2012) en als ICT ondernemer, waar hij 65 uur aan bestede. Een totaal van 1452 uur. Meer dus dan de drempel van de zelfstandigenaftrek, 1419 uur. De belastinginspecteur ging hier echter niet in mee. En heeft alleen rekening gehouden met het aantal uren dat gewerkt is als DJ. Hierdoor verviel het recht op zelfstandigenaftrek volgens de belastingdienst.

De uitspraak van de rechter

De rechter is tijdens zijn beoordeling meegegaan in de lijn van de belastinginspecteur. Het tweede, of eigenlijk derde inkomen van de ondernemer moet gezien worden als resultaat uit overige werkzaamheden in de zin van artikel 3.90 van de Wet IB 2001. En daardoor kunnen deze niet meegenomen worden in de uren voor de zelfstandigenaftrek.
Al met al een lastige zaak. Waar de ondernemer aan het kortste eind heeft getrokken.

Twijfelt u over uw aangifte?

Twijfelt u over uw aangifte? Of over uw boekhouding in het algemeen? Laat het administratiekantoor van Amsterdam eens met uw boekhouding meekijken. Wij kijken graag kosteloos en vrijblijvend met u mee om na te gaan of er zaken in uw boekhouding zijn die anders kunnen. Of er geld voor u blijft liggen bij de aangiften. In veel gevallen is dit laatste namelijk het geval. Wij kijken graag met u mee. Niet alleen laat u misschien wel geld liggen. In veel gevallen (ongeveer 90%) is Administratiekantoor Groot Amsterdam, voordeliger dan uw huidige boekhouder.